Detotaalinstallateurvoorderegio'sRijnmond,Haaglanden,WestlandenHoekvanHolland

Geschiedenis

Tournier Installatie Groep, sinds 1906...!

De huidige Tournier Installatie Groep heeft een rijke historie. Het oorspronkelijke bedrijf, M.F. Tournier & Zn. B.V. is in Januari 1906 opgericht door de gelijknamige Martinus Franciscus Tournier. In de eerste jaren werkte M.F. Tournier vanuit een bedrijfsruimte aan de Goudse Singel in Rotterdam. Samen met timmerman 'Dick' en een loodgieter voerde Martinus de werkzaamheden uit. In de periode van 1906 tot en met 1928 is het bedrijf gegroeid in omvang. Een nieuwe bedrijfsruimte aan de Pannekoekstraat en uiteindelijk de Jonker Fransstraat waren hiervan het logische gevolg.

Op 14 mei 1940 werd het bedrijf getroffen door het bombardement in Rotterdam. Het bombardement had verstrekkende gevolgen voor alles dat in de achterliggende 34 jaar was opgebouwd, gereedschappen, voorraden en ook het bedrijfspand moesten het ontgelden. Door de goede reputatie, de trouwe klantenkring, het vakmanschap en een flinke dosis doorzettingsvermogen vormden echter het fundament van de wederopbouw van het bedrijf. Via de toenmalig burgemeester van 's-Hertogenbosch kon Martinus Franciscus Tournier een kleine bedrijfsruimte kopen aan de van der Werfstraat in Rotterdam. Hier kon het bedrijf zich opnieuw vestigen en zich opmaken voor een nieuwe periode.

In de periode 1942 - 1943 is de zoon van Martinus, Joseph Tournier, als loodgieter begonnen in het bedrijf. Joseph werd kort daarna compagnon van zijn vader, dit was tevens de periode waarin hij aan de ambachtsschool de opleiding als gasfitter begon. Door de toenemende hoeveelheid werkzaamheden kwam medio 1955 ook broer Arie Tournier, voor die tijd werkzaam bij een verwarmingsbedrijf in Den Haag, bij het bedrijf. Enkele jaren later begon het gezelschap dat tot die tijd bestond uit Martinus, Joseph, Arie en Dick verder te groeien.

Na enkele jaren is M.F. Tournier & Zn. B.V. verhuisd naar een grotere en betere bedrijfsruimte aan de Noordsingel in Rotterdam. Van hieruit is het bedrijf zich verder gaan ontwikkelen en uitgegroeid tot een vaste waarde voor de gehele regio Rijnmond. In de periode 1975 - 1976 zijn de zonen van Joseph Tournier, Frank en Robert Tournier begonnen als loodgieter binnen het familie bedrijf. Ook in deze periode bleef het bedrijf groeien. Na enkele jaren is zoon Frank gestopt binnen het bedrijf en is hij zijn eigen weg gegaan. Midden jaren '90 is het bedrijf uiteindelijk verhuisd naar de locatie waar het ook vandaag de dag nog te vinden is, de Frobenstraat 15 - 17 in Rotterdam.

Een aantal jaren na de verhuizing, in 1997, heeft zoon Robert het bedrijf samen met Ben Schreuder overgenomen van Joseph Tournier. Beide waren in deze periode al ruim 20 jaar werkzaam binnen het bedrijf. Joseph Tournier bleef na de overname werkzaam binnen het bedrijf als adviseur. Drie jaar na de overname van het familie bedrijf hebben Robert en Ben loodgietersbedrijf Koppe uit Hoek van Holland overgenomen. Koppe dat toen al zo een 40 jaar bestond was een strategische uitbreiding van het werkgebied en eveneens een nieuwe groeistimulans voor het bedrijf. Dit was tevens het moment waarop de Tournier Installatie Groep ontstond, vanaf toen dus bestaande uit M.F. Tournier & Zn. B.V. in Rotterdam en Koppe B.V. in Hoek van Holland. In 2006 vierde het bedrijf zijn 100 jarige bestaan.

Door de goede naam en reputatie die het bedrijf in de afgelopen eeuw heeft opgebouwd staat het bedrijf ook vandaag de dag nog bekend als een ervaren, integere en bekwame partner voor zowel particulieren als bedrijven. De klantenkring bestaat uit o.a. woningbouw verenigingen, bouwbedrijven, aannemers, VVE beheerders, gemeentes, Rijksgebouwendienst, overheidsinstanties, Politie Rijnmond en vele trouwe particuliere klanten. De installatie groep telt ruim 20 medewerkers, werkt vanuit twee vestigingen en bedient de regio's Groot Rijnmond, Hoek van Holland, Haaglanden en Westland.